DON'T MISS THE FREE SHIPPING OPPORTUNITY for your purchases of 1000 ₺ or above!
Küf Nedir?
Küflerin faydaları:
*Kültür mantarı canlılar tarafından besin olarak tüketilir.
* Topraktaki organik maddeleri parçalayarak toprak verimliliğini artırır.
* Rokfor, Camembert gibi bazı özel peynirlerin üretiminde tat, koku ve yapının gelişimini sağlar.
* Tıbbi amaçlı kullanılan bazı antibiyotiklerin üretiminde (penisilin) kullan *Bazı vitamin, enzim, pigment, etil alkol, gliserin üretiminde küflerden yararlanılır.
*Bazı vitamin, enzim, pigment, etil alkol, gliserin üretiminde küflerden yararlanılır.
Küflerin zararları:
* Bazı küf türleri insan ve hayvanlar için patojendir (hastalık yapıcı).
* Zehirleyici (mikotoksin) maddeler üreten türleri mevcuttur.
* Gıdalarda istenmeyen renk, koku, acılık, oluşturarak besin elementlerinin kaybına neden olur * Nemli ortamlarda ahşap, kumaş, deri gibi organik maddelerin yapılarına zarar verir.
Gıdalarda Küf Oluşumu
Mikotoksin Üreten Küfler
Mikotoksinler, küfler tarafından üretilen zehirli bileşikler olup canlı organizmalara toksik etkileri vardır. Mikotoksin terimi Yunanca da mantar anlamına gelen "mykes" ve Latincede zehir veya toksik anlamına gelen "toxicum" kelimesinden gelmektedir.
Küfler, besinlere üretim, taşıma, işlenme ve depolama sırasında yayılmaya başlarlar. Eğer küf büyüyüp gelişmişse mikotoksin üretmesi de olasıdır. Mikotoksinlerin çoğunluğu kuru depolama koşullarında uzun süreler boyunca kalabildikleri gibi pişirme ve fırınlamaya da dayanıklıdırlar.
Mikotoksin üreten başlıca küfler arasında Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Cladosporium türleri vardır.
Tüketiciler Ne yapmalı?
*Peynirin miktarı küçük, üzerinde gelişen küfün yaygınlığı geniş ise peynir tüketilmemelidir. Fakat gelişen küf çok küçük, bir-iki koloniden ibaret ise, küflü peynirin küflü kısmı en az 1,3 cm ve daha fazlası kesilerek uzaklaştırılır. Bu faydalı risk azaltma özellikle peynir buzdolabında saklanmış ise yapılmalıdır.
* Sert yüzeylerden küf misellerinin içeri girmesi daha zordur. Ancak katı olan yiyeceklerde gözle görünür küflenme varsa küfün görüldüğü yüzeyden itibaren en az 2,5 cm’ lik kısım kesilerek çıkarılmalıdır.
*Salçalarda küf gelişimini önlemek için üst kısmını kapatacak şekilde sıvı yağ konulmalıdır.
Sinem KINIK Gıda Mühendisi
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.